2014. február 15., szombat

Mindent tudnak rólad is?



Milyen adataidat lopják? Tudsz róla?


A legtöbb laptoptulajdonos nem hiszi el,hogy tőle bárki eltudná lopni a kenyerét,tehát nem is igyekszik különösebben megóvni a gépen tárolt,,érzékeny,,információkat. Márpedig a zuhanó áraknak tulajdoníthatóan egyre több a laptop, így minden bizonnyal a lopás is.


Hogyan védekezz ez ellen, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek az adataid?


A legegyszerűbb a lopás megakadályozására az úgynevezett Kensingtonzár,amellyel a gépet oda láncolhatja az asztal lábához vagy a radiátorhoz.

Az is jó védekezés, hogy a bizalmas fájlokat egy külön adathordozón, például pendriveon tárolod,amelyet munka után zsebre is vághatsz. Úgy is megnehezítheted a laptopon tárolt adatokhoz a hozzáférést, hogy beszerzel egy csipkártyás vagy USB-n csatlakoztatható azonosítót,amely nélkül a gép nem működő képes. Az angolul tudó Macintosh-tulajdonosok viszont akár azt is kideríthetik a Washingtoni Egyetemen és a Kaliforniai Egyetem kutatóinak ingyenes programjával, hogy a tolvaj hova vitte a gépet, sőt még fotót is készíthetnek az illetőről a Mac beépített kamerájával. Az Adeona nevű program letölthető az adeona.cs.washington.edu weboldalról.

Amennyiben téged érdekel nézz utána.



Nyomaid a világhálón.



Ahogy a számítógéped böngészője megjegyzi, milyen oldalakat keresel fel az interneten, internetszolgáltatód is képes elektronikusan rögzíteni, hogy milyen területeken vizsgálódsz. Egészen 2009 ig ezek az adatok haszontalannak tűntek. Néhány szolgáltatónál  azonban már ekkor felmerült az ötlet, hogy ezeket a listákat el lehetne adni cégeknek,amelyek elemeznék őket, hogy azután célzott hirdetésekkel ,,bombázhassák,, a felhasználót.Ha téged zavar ez a lehetőség, akkor két dolgot tehetsz


1.Hívd fel a szolgáltatód és kérdezd meg, hogy tervezi –e a böngésző adatok eladását és,ha igen akkor tiltakozz.

2.Töltsd le a Tor elnevezésű ingyenes programot (torproject.org), amelynek segítségével megakadályozhatod a szolgáltató kíváncsiskodását.

Hasonlóképpen,ha beírsz egy kifejezést egy keresőbe, te információt közölsz önmagadról és érdeklődési körödről.Akárcsak az internetszolgáltatók, bizonyos kereső rendszerek is rutinszerűen összegyűjtik, tárolják,elemzik és eladják az ilyen adatsorokat. Ezért soha ne írd be a keresőbe a teljes nevedet vagy tb-számod illetve a jelszavaidat.

Ne rendelj e-mail címet kedvenc keresőrendszerednél, mert ez megkönnyíti ,hogy érdeklődési köröd és személyed összekapcsolják.

Több keresőegységet és számítógépet használj, ez megnehezíti, hogy profilt készítsenek rólad.

Derítsd ki,internetes szolgáltatód statikus IP-cím rendszert használ-e,és ,ha igen akkor bizonyos időközönként kérjél tőlük új IP-címet (ez tulajdonképpen a számítógéped azonosító adat).

Használj a számítógép címét álcázó szoftvert, amilyen például az anonymizer.com vagy az anonymouse.org.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lépésről lépésre gazdagodj.