2014. január 18., szombat

Ananász a szobába

Hogyan ültess ananászt.




Vágjuk le az ananász csúcsán levő zöld leveleket úgy, hogy legalább 2 centis gyümölcshús maradjon rajta, most nekem kicsi maradt kb 1 cm / a képen lehet látni/ majd a megmaradt húsból faragjál le annyit, hogy a közepén dugó alakú torzsát formálj.



Elég sok levelet lehet leszedni róla. Egyenként letépve távolítsd el a levélrózsa alsó leveleit. A levelek tövén már apró, fehér gyökérkezdemények vannak, ügyeljünk arra, hogy ezek megmaradjanak. Nekem kb most egy centis dugó lett a végén,remélem azért megmarad.Anyunak is elmondtam,hogy lehet az ananászt gyökereztetni és úgy tudom,hogy a virága is gyönyörű.



Ültetés előtt 1-2 napig szellős helyen szikkasszuk(most télen érdemes az ablakpárkányra tenni) A cserépbe homokot vagy még jobb a házi komposzt,vagy akár  tőzeg egyenlő arányú keverékébe is teheted. Az a lényeg, hogy  laza szerkezetű, mégis tápdús legyen. Nedves talajba elülteted .Úgy tudom lehet kapni gyökereztető homokot (bár még nem találkoztam vele).A gyökereztetés legalább 1 hónapig fog tartani, egyenletes 25-30 fokos meleg legyen. Ilyenkor télen viszont tanácsos fűtőtest fölé állítani az ablakpárkányra és belülre.
Hogy állandóan párás maradjon a levegő, az alsó levelek gyakori nedvesítése mellett a növényt fedjük le üvegburával vagy pet palckkal. Öntözéskor ne a földet, hanem a levélrózsába öntsd a vizet, különben a torzsája meg a gyökérkezdemények könnyen rothadnak. Amikor a csúcson új leveleket látsz, akkor már általában elegendő gyökérzete van ahhoz, hogy átültethető legyen. Lehetőleg nagyobb, és nehezebb cserépbe ültesd, hogy fel ne boruljon . A cserép alján, a föld alatt legyen kavicsból vízáteresztő réteg,hogy könnyen eltávozzon a felesleges víz.. Az ananász szereti a nedves, párás környezetet. Próbáld ki,ha szeretnél ananászt gyökereztetni.Teszek még fel képet,ahogy haladok a gyökereztetéssel folyamatosan egész egy hónapon át.Lent hozzá tudsz szólni,ha már te is ültettél mond el nekünk is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lépésről lépésre gazdagodj.